Maandag 7 april 2014: Pieter Heijs op het Kistje van NIKS.Hollandia matzes, wereldleider uit Enschede


Hollandia Matzes, de fabrikant uit Twente waar onze spreker van 7 april de scepter zwaait, komt voort uit de koosjere bakkerijen van de familie Woudstra. In 1933 opent Grootvader Woudstra de Matzesfabriek in Enschede. Tijdens de tweede Wereldoorlog wordt de familie gescheiden. Vanaf december 1945 kan de fabriek weer draaien. In 2004 is de 4e generatie Woudstra niet meer te porren voor het leiderschap.

Spreker van Niks Pieter Heijs en zijn compagnon Udo Karsemeijer nemen de fabriek over. Onder hun bezielende leiding wordt een biologische productrange gestart. Hollandia Matzes bestaat inmiddels uit drie biologische varianten: spelt, volkoren en naturel. Het meest populair is de spelt-variant.

Matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen, géén smaakstoffen, géén vet. 'Sonja Bakker'-proof en toch draagt de verpakking de opdruk "Niks is zo lekker". Bijzonder bovendien dat er door de wereldmarktleider voor de bekende oranje met bruin gekleurde kartonnen doosjes nog nooit reclame is gemaakt.

Heijs licht toe: "Spelt is echt het grootste product in ons bio-assortiment. De verkoop hiervan groeit het snelst. Wij worden vaak het kleinste A-merk van Nederland genoemd. Ons marketingbudget is klein, maar met betaalbare opvallende acties lukt het ons om vaak in de picture te staan. Wereldmarktleider klinkt erg leuk, maar dat hangt van de definitie af. Wij zijn de enige bakkerij van Ronde Matzes in de wereld, dus dan ben je natuurlijk ook wereldmarktleider". De omzet is grotendeels 'Hollands', anno 2014 zijn de traditionele Nederlandse gezinnen (eigenlijk de niet-Joodse consumenten) de grootste afnemers, want zij eten de matzecrackers als broodvervanger het gehele jaar rond en de grote matzes met Pasen.

Hollandia Matzes produceert het hele jaar door de 'crackers'. Altijd zijn ze kosjer, maar niet altijd geschikt voor gebruik rond het Joodse Pesachfeest. De Joodse spijswetten schrijven immers voor dat er toezicht moet zijn op de fabricage. Dus zitten rabbi's jaarlijks zes weken met hun neus bovenop het productieproces. Sterker nog, ze slapen zelfs in de fabriek. In Enschede spotten ze niet met de spijswetten of het opperrabbinaat.

Dit jaar wordt Pesach gevierd van dinsdag 15 t/m maandag 21 april 2014. In Enschede, bij Hollandia Authentic B.V., is dit de drukste tijd van het jaar.

Pieter Heijs komt het geheim onthullen van dit succes, op het Kistje van Niks op 7 april 2014. Hij zal zeker ook vertellen over de andere authentieke helden uit de stal van Hollandia: Vegter's Rolletjes & Knijpertjes, Leksands en Kuipers Achterhoekse Kaneelbeschuit. En dan valt er vast nog wat te proeven!