Maandag 6 mei 2013: Kees Schiferli op het Kistje van NIKS.Schiferli: "Een mooier leven door samen leven..."


Vier beroepen heeft-ie al uitgeoefend. Eerst tekstschrijver voor reclamebureaus, daarna journalist, toen headhunter in de mediasector, en nu relatiebemiddelaar. We praten over de mensenman Kees Schiferli (72), die het Kistje bij Lounz in Amstelveen op maandag 6 mei beklimt.

De doelgroeper van Niks laat zijn gezicht er slechts sporadisch zien. Of 'Schif', zoals intimi hem noemen, nog steeds (ook) actief is in de media zullen we dan vernemen. Menig hoofdredacteur en uitgever, niet zelden bekende namen in het vak, veranderde in het verleden via hem van baan. Nu richt de zoon van de in 2000 overleden oud-reclameman Dick Schiferli (ex Smit's, Smit's Bates en meer) zich weer op een beperkte doelgroep. "Op mensen", meldt Schiferli's site, "voor wie een begrip als 'de kwaliteit van het bestaan' essentieel is, wat zich uit in diverse, min of meer breed ontwikkelde, het leven verrijkende interesses."

Die beroepswisselingen waren overigens niet gepland. "Er kwam gewoon telkens iets nieuws op mijn pad. Daar ging ik dan op af," aldus 'Schif' in een artikel in Elsevier. Op die manier begon hij ook relatiebemiddelingbureau Spes, dat staat voor schiferli publishing executive search. "Ik heb dat zo gelaten, omdat het ook 'hoop' betekent." Dat bureau richt zich grofweg op mensen boven de 50 uit wat Schiferli de 'sociale bovenklasse' noemt. "Dat deed ik, nadat ik zelf als vrijgezel minder gelukkige ervaringen opdeed met internetdating." Hij ontmoette diverse malen vrouwen die niet op een serieuze relatie uit waren. "Velen in de doelgroep van Spes zijn huiverig voor internetdating en vrezen onbetrouwbare types te treffen."

Na die teleurstellende ervaringen werd Schiferli zelf door iemand die hij bij toeval tegenkwam gematcht met zijn huidige partner, vertrouwde hij het FD toe. "Ik besefte meteen: dit is iets voor mij. Ik ben altijd een matcher geweest, dus het doorgronden van mensen is mijn tweede natuur." Voor headhunters zoals hij eerder was, is er weinig werk op dit moment. Niet voor niets switchte de vorige spreker van Niks, ex-headhunter Henk Mastwijk, naar het aan- en verkopen van low cost-woningen in Amsterdam-Zuidoost.

Het relatiewerk is boeiend, maar Schif's pensioen behoeft ook aanvulling, zegt hij. Aan een geslaagde opdracht verdient hij gemiddeld 3000 euro onthulde het FD. En ook dat hij dit werk nog enkele jaren blijft doen. 'Schif' is, naar verluidt, vooral op zoek naar mannen voor zijn bestand. Dus Niksers zijn 'gewaarschuwd' op 6 mei. De vrijgezellen dan ;-)
Zelf zegt Kees dat hij er alleen komt voor een spreekbeurt en een borreltje. Ook hem zijn, net als Mastwijk, wat anekdotes gevraagd: "Ik zal het gezelschap wel kunnen vermaken, vermoed ik."