Maandag 6 februari 2012: Frits Barend op het Kistje van NIKS .Frits Barend, spreker van Niks in Het Café


Op de nieuwe locatie van Niks, in Het Café aan de Amstelveense Dorpsstraat 64b, is mediaman Frits Barend de eerste spreker. Hij genoot vooral bekendheid vanwege het zeer succesvolle tv-programma Barend & Van Dorp, dat in april 2006 eindigde. Maar Barend is nooit uit het nieuws geweest. Als voetbalcommentator of als maker/uitgever van het magazine Helden over topsporters, dat hij samen met zijn dochter Barbara maakt.
Maar ook als presentator tijdens de filmpremière van de oorlogsfilm Süskind, over de Jodenvervolging, haalde Barend de krantenkolommen. En vergeet die domper niet, toen hij vorige maand met zijn kleinzoon Seb werd geweigerd in de Arena, waar hij de wedstrijd Ajax-AZ wilde bezoeken.

Frits Jelle (Frits) Barend in 1947 in Amsterdam geboren. Hij brak een studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam voortijdig af, zo meldt Wikipedia. Barend was van 1972 tot 1986 redacteur bij het weekblad Vrij Nederland en van 1987 tot 1996 bij het tijdschrift Nieuwe Revu. In november 2004 werden Barend en zijn gezin beveiligd, omdat volgens het dagblad De Telegraaf zijn naam op een dodenlijst zou staan die zou zijn opgesteld door radicale moslims, aldus nog steeds Wikipedia. Media allrounder Frits is een achterneef van Sonja Barend.

Frits Barend werd landelijk bekend door zijn praatprogramma Barend & Van Dorp, dat hij samen met Henk van Dorp presenteerde. Het programma begon in de jaren negentig als wekelijks sportprogramma, maar werd daarna een dagelijks praatprogramma. Op 21 april 2006 vond de laatste uitzending plaats. Barend begon in 2007 de innovatieve TV zender Het Gesprek. In zijn lange loopbaan maakte hij tal van radio- en televisieprogramma's voor meerdere omroepen, in veel gevallen in samenwerking met Van Dorp. Van Het Gat van Nederland tot FC Avondrood, van Studio Sport tot De Wedstrijden en BNR's PepTalk. En nog veel meer.

Op 13 mei 2009 bracht hij samen met Barbara het eerste nummer uit van Helden, hun zelfbedachte sportblad over 'bloed, zweet en tranen'. De glossy verschijnt vier keer per jaar. "Door de exclusieve interviews van Frits en Barbara Barend leert u de mens achter de topsporter kennen. Wat komt er allemaal kijken bij het leveren van prestaties, wat is de weerslag op het privéleven? Is de held gelukkig, of juist niet? Maar... niet alleen maar 'zware kost'. In Helden leest u ook welke auto uw held rijdt, wat voor kleding hij of zij draagt en geven Helden zich letterlijk bloot." meldt de site van het blad.