Maandag 5 september 2011: Hesther Jolly op het Kistje van NIKS ."Nieuwe vrouwenzender TLC moet een vriendin worden"


Sinds een paar maanden, vanaf 4 juli om precies te zijn, is Nederland een nieuwe vrouwenzender rijker: TLC. Opmerkelijk: de zender werd opgericht door mannenzender bij uitstek, Discovery Networks Benelux. Bij NIKS komt namens Discovery Hesther Jolly (31) op 5 september vertellen over het hoe en waarom van TLC, de zender die in de VS nota bene begon als The Learning Channel. In Nederland was de 'Wijntje?'-introductiecampagne controversieel omdat veel werd geleend, zelf de kleur groen, van de reclame-aanpak van het mannenbier van Heineken.

Jolly's functie bij Discovery Networks Benelux is Marketing & Communications Manager Benelux, na er eerder Press & Communications manager te zijn geweest. Daarvoor had Hesther verschillende communicatie-functies bij Endemol, voorafgegaan door een periode aan de communicatie- en saleskant in de muziek, bij Rhythm Import en bij Astral Music. Ze studeerde communicatiemanagement aan de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam.

TLC noemt zich primair een, mondvol, 'non-fictie entertainmentzender'. Met programma's over en voor vrouwen van 25-39 jaar, echte vrouwen, echte levens. Getrouwd of niet getrouwd, met of zonder kinderen. "Je kunt er wat van leren of je laten inspireren," zegt Jolly. "Soms heb je zin in iets gezelligs, maar in plaats van dat je dan een vriendin belt, zet je nu TLC aan, als one of the girls."

In het VPRO-blad Vrije Geluiden werd geopperd dat Nederland toch al vrouwenzenders had, waarom een nieuwe toevoegen? Jolly: "RTL8 en Net5 hebben die naam, maar zeker de laatste is dat profiel aan het verliezen en gokt steeds meer op films en crime. RTL Lounge en FOXlife zijn alleen digitaal te ontvangen, in tegenstelling tot TLC, dat vanaf zes uur 's avonds via Animal Planet voor iedereen toegankelijk is." Animal Planet is ook van Discovery Networks. TLC begon in 1991 in de VS, maar is inmiddels ook te zien in onder meer Zweden, Roemenië, Rusland, Polen, Italië, Australië en Engeland. Nederland was er dus niet vroeg bij.