Maandag 7 februari 2011: Marja Ruigrok op het Kistje van NIKS ."Ondernemer (marktonderzoek, reclame), raadslid VVD Amsterdam (Economie en Cultuur), connector, optimist." Dat staat er in de onvermijdelijk korte twitterbio van Marja Ruigrok (1965), die het kistje van Niks beklimt op maandag 7 februari. Ze is nieuwsgierig en houdt ervan mensen en dingen aan elkaar te knopen.


Op dat kistje spreekt Ruigrok vooral in haar hoedanigheid als politica. Sinds eind mei vorig jaar is ze vice-voorzitter van de VVD-fractie in de Amsterdamse Gemeenteraad. Marja kreeg vrijwel meteen het dossier van de (toen) in financiële moeilijkheden verkerende local tv-zender AT5 op haar bord. Leuk dilemma voor een VVD-er: een forse gemeentelijke subsidie of niet? "Ik ben dol op AT5, maar ik ben ook dol op diamanten", liet ze zich ontvallen, voordat de knoop definitief werd doorgehakt.
Ruigrok staat erom bekend dat ze het hart op de tong heeft. Dus dat belooft wat. Getuige ook haar blog en haar tweets. Zelf zegt ze daarover: "Ik doe niet ingewikkeld over het delen van kennis en kunde. Ik geloof in de uitspraak: "If there is no competition, there is no market."

Ruigrok vertelt graag wat over haar kortstondige ervaring in de politiek, gezien door de ogen van iemand die jarenlang in onderzoek werkt en sinds kort ook in de reclame werkzaam is. Sinds het overlijden vorig jaar van haar man Rob Sikkink, zeer welbekend in de reclame, is zij Commissaris en mede-eigenaar van zijn bureau, Headline Integrated Communication in Amsterdam.

Maar Marja is natuurlijk beter bekend als directeur en drijvende kracht achter onderzoekbureau Ruigrok/Netpanel. "Na een half jaar gewerkt te hebben bij een baas, dacht ik in 1991: "dat kan ik ook" en dus begon ik mijn eigen bureau." En nu geniet ze dus ook bekendheid als prominente Amsterdamse VVD-politica met de zware portefeuilles Economie en Cultuur.

Marja Ruigrok startte ooit in de reclame, als stagiaire bij het Rotterdamse reclamebureau ARA. Haar wetenschappelijke opleiding kreeg ze bij de Universiteit van Amsterdam (communicatiewetenschap) en het Ichtus College.