Maandag 5 juli 2010:
Op het Kistje van NIKS staat Bladendokter Rob van Vuure.


Hij behoeft natuurlijk geen introductie. En al helemaal niet meer na de stortvloed van media-aandacht rondom zijn afscheid - na 37 jaar - bij Sanoma (VNU) op 22 april jl. De Bladendokter gaat met pensioen (maar gaat lekker door). Meer tijd voor zijn duivenliefhebberij zit er niet in. "Ik krijg het drukker dan ooit" zei hij op Radio 1.

Het kan je onmogelijk ontgaan zijn, al die interviews en artikelen. Van Adformatie tot de Volkskrant, van Het Parool tot Radio 1. Om er maar een paar te noemen. Zijn hele carrière passeerde de revue.
Wat overigens nergens te lezen was, is dat Rob vóór zijn start als leerling-journalist bij Libelle eerst nog een veelbelovende copywriter bij een Amsterdams reclamebureau was. Hij koos een andere richting. Was hoofdredacteur van zo'n 17 VNU (Sanoma) tijschriften, Libelle, maar ook Margriet. Viva, maar ook Avenue, Panorama, maar ook Yes en Playboy.
Creatief Directeur (dus niet Bladendokter) stond de laatste jaren op zijn kaartje. 'Berucht bladengoeroe en succesvol tijdschriftenverfrisser', kon je ook ergens zien staan.Het begon met O van Oprah. Linda werd een succes. Maar Trijntje...?


Onze NIKS-Genootschapper Auke Visser kreeg hem wél bij zijn recente afscheid, zijn eigen 'personality-glossy' AUKE. Rob van Vuure niet. "Die 'Rob' komt er dus niet, dat heb ik verboden, want dat is nu geweest" zei Rob toen hij van die plannen hoorde.

Daar gaat Rob het bij NIKS over hebben: de hype in personality-bladen. "Al een paar jaar een gat in de moeizame tijdschriftenmarkt" (citaat). In Nederland deed Linda de aftrap. Catherine, Youp, Maarten, Matthijs, Felderhof, Marco en nog een stuk of dertig anderen kregen ook hun eigen blad. Tot en met Donald (het mannenblad van Duck-stad). Bodar en Gordon komen er aan. Niet een blad krijgt een naam maar de naam krijgt een blad. Dat is zo ongeveer de nieuwe realiteit in tijdschriftenland. Dit najaar verwachten we er weer één in de serie: TRIJNTJE. Gaat het lukken? Rob van Vuure gaat ons vertellen waarom de een lukte en de andere niet. Wie gaat er nog een krijgen? Hoe lang gaat dat nog door?


De duiven van Rob moeten maar even wachten. Rob van Vuure neemt eerst even tijd om ons bij het NIKS-Genootschap uit te leggen hoe het zit met al die klonen van Linda. Met een lichte knipoog naar zijn boeken "Pas op, u wordt verleid" geeft hij ons inzicht in zijn manier van "Het Lingeriedenken".
Nu in je agenda dus: maandag 5 juli NIKS! Zoals altijd vanaf 17.00 uur in Brasserie DNA (De Nieuwe Afspraak) aan de Wenckebachweg 180 in Amsterdam (A10 - S111 - Amstel Business Park). Nog makkelijk en gratis parkeren ook. 
(Maar let op, niet aan de straatkant want daar wordt soms heftig bekeurd.)