Maandag 7 juni 2010: op het Kistje van NIKS staat
Jan Knaap. Reclamebureaudirecteur in ruste (nou, nou... in ruste...?).

Jan Knaap


"Is er voor een reclameman nog leven na het afscheid van de bureauwereld?"
Dat was zo ongeveer de suggestie aan Jan Knaap voor een thema op het Kistje van NIKS. Zijn reactie:

"Sabbatical? Ik moet er niet aan denken! Vreselijk woord. Verkeerde associaties. Slechte reclame voor een werkonderbreking. Zouden ze moeten verbieden...!"


Jan Knaap is een kleine dertig jaar werkzaam geweest in de reclame. Een van de weinige mensen in het reclamevak met een mediahart en historisch geweten. Was in 1992 een van de oprichters van Van Walbeek Etcetera, het huidige, zeer gereputeerde en succesvolle ETCETERA. In 2008 zwaaide hij af bij z'n bureau en nam afscheid van de reclame.

Wellicht was Jan het grote voorbeeld van Wouter en Camiel, want verklaarde hij z'n onverwachte stap niet met de woorden dat hij in dienst zou treden van z'n vrouw en gezin... Jan kijkt in de spiegel van de afgelopen twee jaar, gaat in gesprek met Knaap, waardoor we straks allemaal precies weten wat z'n relatie is met o.a. Linda, Matthijs, Catherine, Goedele, Sonja, Felderhof, Youp, Ischa, Maarten, Calvijn, Abraham en Nel, maar vooral met de 100 beste Nederlandse Reclameklassiekers. 

Namens het ReclameArsenaal is Jan de grote aanjager van de tentoonstelling Reclame-klassiekers, die van 18 december 2010 t/m 27 februari 2011 te zien is in de Beurs van Berlage. "Reclameklassiekers" is de opvolger van "Reclamehelden" uit 2000 en belooft niet alleen het leukste geschiedenisboekje van Nederland te worden, maar ook 10 weken lang het podium van de Nederlandse communicatie-industrie! Uiteraard maakt Jan in zijn kwartiertje duidelijk dat NIKS absoluut niet op dit podium mag ontbreken.


Ook weten waarmee Jan Knaap nu misschien nog wel drukker is dan in zijn ETCETERA-tijd? Zorg dan dat je beslist niks anders te doen hebt op maandag 7 juni. NIKS! Zoals altijd vanaf 17.00 uur in Brasserie DNA (De Nieuwe Afspraak) aan de Wenckebachweg 180 in Amsterdam (A10 - S111 - Amstel Business Park). Nog makkelijk en gratis parkeren ook.  (Maar let op, niet aan de straatkant want daar wordt soms heftig bekeurd.)