Gerrit Jan Wolffensperger praat op het Kistje van NIKS over zijn liefde voor fotografie. Over World Press Photo.

En over...?

Er is geen beginnen aan om een - al is het maar beknopt - overzicht te geven van de veelzijdige en rijke carrière van Gerrit Jan Wolffensperger. Een 'oorlogskindje' is hij nog, uit 1944. Dat dit Montessori-scholiertje zijn sporen niet alleen heeft verdiend in de D66-politiek, als wethouder, als 2e Kamerlid, als fractievoorzitter, later als voorzitter van de NOS (nu NPO), mag algemeen bekend worden geacht. Dat er in Amsterdam een straat naar zijn vader Gerrit van der Veen werd vernoemd zal ook niet onbekend zijn. Hij zou urenlang op dit Kistje kunnen staan om smeuïge verhalen te vertellen over zijn loopbaan als ladingsofficier bij de KNSM, over zijn periode als gemeenteraadslid en later wethouder in Amsterdam, over... nou zeg het maar. Succes verzekerd. Maar... niets van dat alles.
Of toch een 'enkel pikant kleinigheidje' hier en daar misschien?

Dat zijn grote liefde bij de fotografie ligt, is waarschijnlijk minder algemeen bekend. Maar weinig NIKS-Genootschappers zullen weten dat Gerrit Jan vanuit zijn jeugd al een enthousiast amateurfotograaf was. Dat hij die fotografie al op zijn 18e jaar professioneel ging beoefenen al evenmin. Zijn loopbaan als professioneel fotograaf eindigde, na een ernstig auto-ongeluk met collega-fotograaf Sanne Sannes, al in 1967. Het begin van een geheel andere richting in zijn carrière. Maar zijn diepgaande interesse en heftige liefde voor de fotografie zijn altijd gebleven. Tot op de dag van vandaag. Zo stelt Gerrit Jan zijn bestuurlijke vaardigheden al vanaf 1986 ten dienste van World Press Photo.
In 1998 werd hij daar voorzitter, tot hij in 2007 een waardig opvolger vond in Pieter Broertjes, hoofdredacteur van De Volkskrant.

(World Press Photo is een onafhankelijke non-profit organisatie die in 1955 werd opgericht door de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. World Press Photo organiseert onder meer jaarlijks 's werelds grootste en meest prestigieuze fotowedstrijd. Na de wedstrijd worden de foto's bijeengebracht in een reizende expositie die door meer dan een miljoen mensen in 40 landen wordt bekeken. Elk jaar volgt ook een boek in zes talen met de prijswinnende foto's.)

En er is meer. Gerrit Jan is mede-oprichter van het Nederlands Foto Instituut (het latere Fotomuseum in Rotterdam), oud-voorzitter van de FotografenFederatie en auteursrechtorganisatie Burafo, en inmiddels ook voorzitter van Pictoright (behartiging van de auteursrechtbelangen van alle visuele makers). Gerrit Jan werkt inmiddels als jurist voor een aantal organisaties en adviseert over auteursrecht in de digitale wereld. En juist die digitalisering heeft de fotografie drastisch veranderd.

Hoe spannend is dat eigenlijk? En mist hij het nu, de wereld van die toch vaak dramatische foto's. Hoe win je een prijs van die kritische jury? Wat is er veranderd door de digitalisering?

Kom op maandag 1 december naar De Afspraak en luister naar wat Gerrit Jan Wolffensperger ons daarover wil vertellen. Jammer toch dat hij dat in niet meer dan tien minuten - nou ja, een kwartiertje dan - moet doen.