Ruud Koedijk: 'Een blijvertje!'


Op zaterdag 31 mei stopt hij ermee. "Met pijn in het hart, dat moet ik eerlijk erkennen" zei Ruud Koedijk onlangs. De maximale bestuurstermijn zat erop. Na negen jaar voorzitterschap van ARTIS draagt hij per 1 juni het stokje over aan Frank de Grave. Een waardig opvolger wellicht, zeker als we de ruime media-aandacht over deze bestuurswisseling mogen geloven. "Maar eigenlijk heb ik wel een foutje gemaakt" aldus Ruud, "Toen ik voorzitter werd heb ik er zelf voor gezorgd dat de bestuurstermijn gemaximeerd werd. Nu het zover is heb ik daar toch wat wel spijt van. Ik had het graag nog een paar jaar langer gedaan." (Dromen over de toekomst is bij een eeuwwisseling haast vanzelfsprekend: In 2038 heeft Artis 2x zoveel bezoekers als nu. Ze komen gespreid over het hele jaar, want als het regent doen we het van de Amsterdam ArenA overgenomen dak dicht. Een parkeerprobleem hebben we niet meer. Een monorail loopt vanaf het Transferium rechtstreeks naar Artis. En zo zijn er vast nog veel meer dingen te bedenken. Column december 1999)

Maar... wat doet zo'n rekenmeester als Ruud Koedijk nou op het Kistje van NIKS? Doorgaans staat op dat kistje toch iemand uit het door ons zelf zo ultiem belangrijk gevonden wereldje van reclame, marketingcommunicatie of zo? Klopt, tot dusverre meestal wel. Maar er was toch ook de vraag uit de kring van NIKS-Genootschappers om het aandachtsveld zo nu en dan eens te verbreden? Oké dan, vorige keer was hij bij Niks en heeft hij aandachtig geluisterd naar Frank Eijken (die hij weer kent van Artis en van Ajax). Nu is hij zelf aan de beurt.

Ruud Koedijk, voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse tak van de wereldwijde accountantsorganisatie KPMG (voortgekomen uit ons aloude, puur Nederlandse Klynveld Kraayenhof. Weet iemand van jullie misschien waar die letters K, P, M en G voor stáán?) Zelf 'deed' Ruud jarenlang megacliënt Philips. Zo zou hij boeiend kunnen vertellen uit zijn persoonlijke ervaringen met opeenvolgende Philips-bestuurders als Wisse Dekker, van der Klugt, Jan Timmer, Cor Boonstra en Gerard Kleisterlee. Of die met oud Philips- en PSV-man Harry van Raaij, met wie Ruud als fervente Ajax-fan een wankelmoedige relatie onderhield. 

Die mannen als Boonstra en Kleisterlee kwam hij ook weer tegen in zijn functie als lid van de Raad van toezicht van de Technische Universiteit Eindhoven (ook daar moest hij trouwens vertrekken toen hij de maximale termijn van 8 jaar had volgemaakt.

De verantwoordelijkheid (lees: het leven) van een accountant is er de laatste jaren niet minder op geworden. Ook accountantschandalen zijn aan de orde van de dag (geweest). Hoe groot zijn de - persoonlijke - risico's? Hoe worden ze afgedekt? Of... wil Ruud ons nu, na al die jaren, eindelijk eens vertellen hoe het nu écht zat met die zeer omstreden declaraties van ex-burgemeester Bram Peper van Rotterdam, waar KPMG een even omstreden onderzoek naar hield?

Ruim 44 jaar werkte Ruud bij KPMG, waarvan 6 jaar als Bestuursvoorzitter (en 5 jaar voorzitter KPMG Europa). Acht jaar Raad van Toezicht TU Eindhoven. Negen jaar voorzitter Artis. Maar pas één keer eerder bij NIKS. Wordt hij ook een blijvertje van Niks?


Ruud neemt niet meer dan 10 minuten, nou ja, een kwartiertje misschien, om ons te vertellen uit zijn rijke en boeiende carrière. Kom naar die Afspraak op 2 juni en LUISTER.